ichikonti Сря Авг 14 2013, 11:49
А пък една леля, като запретна ръкавите и на средата на поляната под шатрата, омеси едно тесто и вика "Айде, че тутманика е готов".Аз се опулих и викам, сега пък къде ще го пекат?Позаинтересувах се, а съседа ме светна.Бил купил нова фурна на газ.......Онемях!!!
Нейна гостенка на възраст около 70-те ми вика-"Момче, гледам, че си сложил гърнетата до огъня.Може ли да се готви в тях или само претопляш нещо?Щото аз имам гърне, ама само съм квасила мляко в него!"
Ударих си две-три мастики по челото и й обясних на бабата, че едни други баби, само до преди 30-40 само на огън са готвили!Не й се вярваше много-много.......
Само скара омръзва на петия-шестия ден.Бива да има някаква друга възможност-като газовата фурна например или нещо да се пече в голяма гювечка на огъня, но не знам какво точно?Пък и хладилник на газ си трябва за излет след третия ден.Абе все скъпи работи и обемни.Кемперите и караваните имат такива, ама палатките нямат
.
Все пак разнообразихме с картофи на жар, царевица-варена и печена, качамак, риба от язовира, печени чушки с доматен сос.Не съм специалист на арабските пърленки на жар.
За догодина мисля да се сдобия с ей това ново нещо от Петромакс, за готвене на манджи на въглища
Мисля, че е чугунено и вероятно може да се направи някаква яхния с месо и картофи(примерно), само да има хладилник за месото.....