В момента по ливадите има сташно много челядинки.Това са едни дребни, малки гъбки, които растат вкупом, а от там и името им.
Да взема да пусна една рецепта за гъбена чорбичка от челядинки.....
Това е гъба №2 в моята лична класация за вкус и №1 за чорбите от гъби, поради аромата.
В моя край я наричат още и гвоздейка, защото стъблото й, става твърдо при варене- все едно, че дъвчеш гвоздеи.Значи всички стъбла, трябва да се махат и да остане само гуглата.
За чорба от 2,5-3 литра /малка тенджера/, са необходими:
1.Една шепа гугли от челядинки;
2.Сол- на вкус;
3.Черен пипер смлян, обикновено около половин чаена лъжичка;
4.2-3 стръка пресен /зелен/ лук с перата.
5.Ориз- една голяма супена лъжица;
6.Краве масло- една супена лъжица.
7.Мерудия-половин или една супена лъжица.
Начин на приготвяне:
Измитите и почистени гугли от челядинката, се поставят във водата, заедно с нарязаният лук, за да заврат.Огъня от тук нататък трябва да е "тих".В началото се поставят и подправките сол и черен пипер.Когато лукът омекне, се слага ориза.При сваряването на ориза, се добавя и мерудията и краве маслото.
Целта е чорбата да стане люта от пипера и дъхава от гъбите.Внимателно с мерудията, че превзема.....
Както казват "Прост, като гъбена чорба...!!!"
Колкото по-гореща, толкова по-вкусна.